Aardappelmarkttoestand op dinsdag 23 oktober 2018 (week 43)

Ons Bintje krijgt klappen!
Er zijn te kort aardappelen en toch worden nauwelijks Bintjes gekocht op de vrije markt. De verwerkers nemen in de eerste plaats de contracten op en Bintjes met problemen moeten wachten. Maar er zijn weinig Bintjes zonder problemen. Het glas is een gigantisch probleem. Door het feit dat er geen vocht in de grond zit hebben de secundaire knollen de primaire knollen letterlijk leeggezogen. Dit glas zorgt nu voor problemen in de bewaring. Er zit maar een ding op: ventileren, het vocht verdampen! Voor de opslag waar geen ventilatie voorzien is ziet het er niet goed uit.
Het wordt echt een horrorverhaal, als men denkt dat naast al die miserie en inkomensverlies, de kopers nog eens de boeren zouden laten betalen voor de niet ingevulde contracten.
We naderen 1 november en er staan nog vele percelen te rooien. Laat ons hopen dat de vorst nog een tijdje wegblijft. Van de eerste regen moeten we geen schrik hebben, in tegendeel het is kurkdroog.
De Bintjes prijs op de vrije markt verliest sterk terrein als gevolg van een overaanbod, maar de rest van de markt blijf vrij stabiel. Volgens recente berichten vanuit Frankrijk zou de minder productie in Frankrijk beperkt blijven tot 10 %. Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat in grote delen van Noord-Frankrijk er beregend wordt. We zien dat hier zelfs de prijs van Bintje ook stabiel blijft.
Telers die problemen ondervinden bij de afhandeling van contracten kunnen bij het ABS terecht (0475/326936 Guy Depraetere of 0498/914422 Mark Wulfrancke).