Aardappelmarkttoestand op dinsdag 7 augustus 2018 (week 32)

De regen komt te laat!

De eerste regen van vorige dinsdag kwam voor de meeste velden te laat. De Bintjes zijn doorgaans voor ¾ afgestorven, de vroege en halfvroege 100 %. Enkel de Fontane en Challenger zijn duidelijk sterker bestand tegen de droogte. Challenger nog het meest van de 2, maar bij deze moeten we toch opletten in de lichte gronden voor zwartverkleuring. Vorig jaar zijn zo meerdere partijen afgekeurd. Er zijn ook plaatsen waar er een toevallig onweer is gepasseerd. Zij staan er ook beter voor. Ook zij die beregenden zullen het verschil zien, maar alle beregenaars zeggen toch dat het dit jaar niet simpel was te moeten opboksen tegen de hittegolven.
De proefrooiingen van PCA en Fiwap op 24 juli meldden reeds de historisch lage opbrengsten. Voor Fontane was dat 24 ton per ha gemiddeld over 17 percelen, voor Bintje was dat slechts 22 ton. Er zijn 18 groeidagen minder dan vorig jaar en dat laat zich voelen. Na de datum van de proefrooiing heeft de hitte aangehouden en zijn de planten verder uitgedroogd. De groei zal nadien zeer beperkt gebleven zijn. Verwacht wordt dat de nog groene percelen nog zullen herpakken na de regen van deze week, maar ook op de beste percelen zal de opbrengsteen pak minder zijn dan vorig jaar.
De markt heeft een bokkesprong gemaakt en zit momenteel aan 25 à 30 euro per 10 kg. Voor de handgeraapte geeft men op de REO-veiling 0,45 euro/kg. Bijkomend is ook dat er niet kan gerooid worden bij zo’n droogte: teveel kluiten. De verwerkers prijzen zich gelukkig dat ze tot 31 juli veel contracten hebben gemaakt voor Duitse (beregende) vroege aardappelen. Die zijn er nu door en nu rijzen de grote problemen. Ook de oude oogst is verdwenen. De Belgapomprijzen van Bintje, Fontane en Challenger zijn nog van de oude oogst, maar het is de laatste prijs.

Lees verder door op onderstaande link (download pdf) te klikken.