Aardappelpraatje van 12 februari 2019

Het nieuwe seizoen nadert…

Tot einde februari geen echte winter
De winter lijkt bijna voorbij. Misschien komt er nog een winterprikje, maar vanaf maart begint het normaal te keren. Het nieuwe seizoen komt dichter en het finale teeltprogramma komt in zicht. Nu dient er veel gepland en voorbereid worden.
Voor de geïnteresseerden organiseert de ABS-aardappelstudieclub terug een groepsaankoop ‘Fytoproducten’. Hiertoe neem je best snel contact op met Guy Depraetere.

We merken dat ook onze noorderburen zijn ingegaan op een forse verhoging van de contractprijzen. Toch zijn ze niet zo ver gegaan als de Belgen. Dit heeft alles te maken met de diepe wonden die geslagen zijn bij vele gedupeerde Belgische telers die geconfronteerd werden met gigantische contractboetes (in onze buurlanden hebben de telers geen boete moeten betalen voor de te weinig geleverde aardappelen). Deze geslagen producenten hebben het vertrouwen verloren en andere, die er nog redelijk zijn van af gekomen, zijn verwittigd. Om te beletten dat het areaal zou terugvallen was een grote tegengeste nodig vanwege de Belgische verwerkers. Bovendien was het pootgoed schaars en duur.
Als we een vergelijking maken met Nederland merken we toch grote verschillen. Om te beginnen rekenen de Belgische bedrijven met een 35+ en de Nederlandse bedrijven op Agristo en Farmfrites na met 40+. Dit verhoogt het verschil tussen de 2 landen nog meer.
De contractprijs mag dan in Nederland lager zijn maar hier overheersen de ha-contracten, die voor de telers een veiliger systeem inhouden en contractboetes uitsluiten en in het geval van kg-contracten zijn er nog altijd de VAVI-voorwaarden met een inclusieve overmachtsclausule.
De markt
De markt is zeer kalm en met toch een vaste hoge prijs. De verwerkers nemen hun contracten verder op en komen nauwelijks op de markt. Eventuele overtonnen – die zijn er weinig - worden meegeleverd met de contracten. De telers met vrije aardappelen houden zich nog in en wachten af…
Brug naar het nieuwe seizoen
In Duitsland bleken bij de jaarwisseling 1,5 miljoen ton aardappelen of 35 % minder in stock te zitten dan het jaar ervoor. Het is niet verwonderlijk dat hier de prijs ook hoog aan blijft. De verwerkers zijn al ijverig aan het uitzoeken hoe ze de brug naar het nieuwe seizoen gaan maken. Ongetwijfeld zijn er drukke contacten met Middellandse zeelanden die nu aan het planten zijn. Er zullen in Duitsland en ook in Vlaanderen ook meer vroege geplant worden, alleen is de pootgoedbeschikbaarheid een rem.
Contract tekenen
Wij kunnen iedereen de raad geven om steeds het contract goed te lezen en vraagt ook om een overmachtsclausule in te lassen. Je hebt ook recht op bedenktijd. Voor de aflandaardappelen blijven wij ha-contracten aanraden. En wat gebeurt er met de overtonnen?
Telers die problemen ondervinden bij de afhandeling van contracten kunnen bij het ABS terecht (0475/326936 Guy Depraetere of 0498/914422 Mark Wulfrancke).
Lees verder door te klikken op 'Download PDF'.