Aardappelpraatje van 7 januari 2020

Seizoen 2020 wordt duurder!

Contractprijzen moeten omhoog
Met de herinnering of de gedachte dat 2019 een goed jaar was is men gauw geneigd om te aanvaarden dat de recente contractprijzen voldoende zijn. Echter vergeet men hierbij 2 belangrijke zaken uit het oog: ten 1e is het gebruik van CIPC vanaf 2020 als kiemremmer verboden en ten 2e zal ook de loofdoding duurder worden!
Concreet heeft men berekend (NAV) dat alternatieve behandeling (MH (Fazor ed)+ 5 kiemremming door vergassing) het bewaren 2 à 3 euro /100 kg duurder maakt. Het alternatief voor diquat (Reglone ed.) zorgt ook voor een kostprijsstijging.
Op die manier komt men tot een gemiddelde kostprijs van rond de 12 euro per 100 kg af land. Als men bewaart tot april dient men rekening te houden met 16,8 euro of te 2,2 euro hoger dan de kostprijs van 2019.
Laat het voor onze telers, maar vooral onze verwerkers en aankopers duidelijk zijn dat de contractprijs van vandaag en morgen naar omhoog moet!
Hoewel we al een bericht hebben opgevangen vanuit Nederland dat bij een bepaald bedrijf de contractprijs zou verlaagd zijn hebben we in België vernomen hebben dat de prijzen van een belangrijke verwerker ongeveer dezelfde zouden blijven. In elk geval doen wij een oproep aan alle telers om de contractprijzen die ze aangeboden krijgen zouden melden aan onze aardappeladviseurs (Mark en Guy).

U kan het volledige document (tabel) lezen door te klikken op 'DOWNLOAD PDF'