Aardappelmarkttoestand op 18 mei 2022

Wachten op een onweer!  Waar valt het onweer? We kennen het verloop: in droge perioden, zoals we de laatste jaren wel meer meemaken, zijn het de onweders die het water moeten aanbrengen! Vaak ongelijk verdeeld over de regio’s, soms met waterschade, maar het is de enige manier gedurende de laatste jaren om de waterbehoefte in de huidige warme zomers proberen in te vullen. De onweders maken het verschil, maar ook de ongelijkheid in neerslag.
Anderzijds  moeten we stellen dat er op vandaag nog niets is gebeurd. Alles is nog mogelijk! Wie weet krijgen we een natte zomer! Maar het is wel een feit dat de grondwatertafel stelselmatig zakt en de grond momenteel tot onder de ploegzool al volledig uitgedroogd is. Dat betekent dat er minstens 20 à 30 l nodig is om alleen maar de bovenste 10 cm te bevochtigen. Als het zou voort drogen in de zomer dan krijgen het scenario van 1976 of erger.

Markt is stabiel - De afnames door de verwerkingsbedrijven gaat onverminderd voort. Sommige contracten worden zelfs voorgenomen. De export valt zo goed als stil als gevolg van de hoge prijzen. Prijzen blijven op niveau van vorige week.

Termijnmarkt - De termijnmarkt neem een afwachtende houding aan na de push van vorige week. Als er verder geen regen valt mogen we allicht nog stijging verwachten. Voor de deelnemers is het zaak om de termijn goed op te volgen.

Lees verder onder "download pdf''.