Aardappelmarkttoestand op 16 november 2021

Markt blijft vast!!  Afsluiten oogst - We kunnen terugkijken naar een relatief goed aardappeljaar. De opbrengsten zijn geen toppers, maar over het algemeen  vrij goed, iets boven het 5-jaarlijks gemiddelde. De prijzen af land zijn ook tot nog toe goed geweest en de vooruitzichten voor de bewaarde aardappelen wijzen naar een relatief vaste en interessante waarde. Anderzijds mogen we ons niet blind staren op de betere prijs want vergeet niet dat de variabele kosten aardappelen sinds 2021 aanzienlijk gestegen zijn. Denk maar aan brandstof, fyto (met het wegvallen van Diquat-producten, linuron, choorprofam enz; de alternatieven zijn duurder!) Hoe je het ook draait, de aardappelteelt zal goed zijn dit jaar. Een akkerbouwer zal het zeker goed kunnen gebruiken.

Markt - De markt blijft zeer vast met een aanbod dat kleiner of gelijk is dan de vraag. In alle landen blijft de prijs vrij stabiel, enkel in Nederland zou de markt met bestemming industrie toch wat onder druk komen te staan.
Zelfs de termijnmarkt staat eigenaardig genoeg ook onder druk en zakt tot 17,60 euro. Een paar maanden geleden stond die nog boven de 20 euro.

Lees verder onder "download pdf''.