Aardappelmarkttoestand op 4 augustus 2022

Met aardappelen weet je nooit! Het kan snel veranderen! Toestand op het veld - Juli is sinds 1885 de droogste julimaand met 0,5 l regen. Deze zomer hebben we voor het ogenblik een tekort aan neerslag van 250 mm en de droogte is nog niet gedaan. De bovenste 15 cm grond in de rug is poederdroog. Daaronder zit nog wat vocht, maar enkel in de leem- en kleigronden. We zien de onderste bladeren verdorren. Nog 10 dagen en vele struiken zullen het begeven. Het rooien levert gigantische stofwolken die doen denken dat we in de woestijn bezig zijn. Geluk dat de aardappelen een voorsprong hadden van een 2-tal weken en dat daardoor er reeds begin juli reeds mooie knollen aanwezig waren, of de opbrengst zou dit seizoen uitdraaien op een catastrofe wat betreft de opbrengst. De schade zal nu beperkter zijn en het risico dat contracten niet zouden kunnen geleverd worden is beperkt. Een jaar zoals 2018 met de problematiek van de niet-ingevulde contractvolumes, kunnen we missen als kiespijn. Men schat dat de Fontane momenteel gemiddeld een 35 ton opbrengen. Als de droogte aanhoudt zullen we misschien stranden op 40 ton?
Met een normaal regenklimaat zouden we ongetwijfeld hoge opbrengsten gehad hebben. Dat merken we bij die boeren die konden beregenen. Het verschil is immens! Ongetwijfeld is de mogelijkheid om te kunnen beregenen de beste weersverzekering. Bovendien kunnen de vrije aardappelen duur verkocht worden door de marktschaarste bij droge zomers.

Toestand op de markt - Ook de aardappelmarkt is opnieuw gekeerd! Het zag er niet zo goed uit 3 weken geleden toen de prijzen van de oude aan het kelderen waren. Daar is een einde aan gekomen en een opmars is bezig. Prijzen waren gedaald tot 12,5 euro maar nu wordt er terug vlot 17,5 euro betaald voor vrije (oude) Fontane. Voor de vroege aardappelen houdt de prijs stand aan 20 euro. De termijnmarkt noteert op 2 augustus 26,3 euro voor april 2023. Dat is een flinke stijging: 4 euro op één week!

Lees verder onder "download pdf''.