Aardappelmarkttoestand op 15 september 2021


Holle knollen! Toestand van de teelt - De laatste percelen worden momenteel doodgespoten. Fontane en andere kennen hun eindpunt. Als we naar onnderstaande grafiek kijken zien we dat de opbrengst gemiddeld vrij goed meevalt en dat enkel 2017, dat een topjaar was voor wat betreft de opbrengst, het beter deed. In 2017 resulteerde dat in een regelrechte val van de marktprijs. Voor dit jaar liggen de kaarten anders. De opbrengst mag dan nog behoorlijk meevallen er zijn andere aftrekposten zoals: 4,5 % minder areaal in de N-W-Europese landen, kwaliteitsproblemen zoals holtes in de grote knollen, verliezen als gevolg van de plaag en wateroverlast.

Probleem van de holle knollen - Vooral bij Fontane zien we dit probleemzeer frequent. Kleine poters geven minder knollen die dan weer groter zijn. Het is zo erg geworden dat de verwerkers bij het vaststellen van grote knollen met holtes in de staalname gewoon drastisch alle grote knollen eruit gooien. De holle aardappelen zijn soms droog van binnen, maar bevatten soms ook een rotte brij van binnen. Dat zal natuurlijk een grote weerslag hebben op deze bijkomende tarra en op de uiteindelijk opbrengst.

Markt - Met hetgeen we nu weten voelen we een goede markt aankomen. Weliswaar nu nog redelijk bescheiden prijs omwille van het grote aanbod, maar de verwachting voor na de winter ziet er niet slecht uit. Ook de termijnmarkt vertaalt de verwachting in betere prijzen, vooral de juni-noteringpuilt uit (20,30 euro).

Rooien - Door de regens – in bepaalde streken tot 30 l – is de grond nu ideaal om te rooien.

Lees verder onder "download pdf''.