Aardappelmarkttoestand op 9 juni 2021

Op naar de nieuwe oogst!
Aardappelen groeien als kolen - Op de meeste plaatsen heeft het 20 l of meer geregend, maar toch niet overal! Op sommige plaatsen regende het slechts 2 à 3 l. Niettemin zien we overal een sterke groei van de vruchten inclusief aardappelen.

Gevaren - Vanaf nu is de plaag nooit veraf. Bescherm dus je planten op tijd. Ook zijn de eerste Colorado-kevers reeds gemeld. Deze zijn vooral terug te vinden op de opslagplanten van vorig jaar. Het is ook vandaar uit dat de Colorado’s vertrekken. Ze zitten in de bodem van het aardappelveld van vorig jaar en de eerste kevers kruipen nu uit de grond, zullen zich tegoed doen van de opslagplanten, zullen paren, eitjes leggen, nieuwe larven, nieuwe kevers, emigreren en we zijn vertrokken voor een nieuwe plaag....

Pootgoed - Opgelet, we merken dat de pootgoedprijs voor volgend jaar plots fel de hoogte in gaat. Voorlopig is de oorzaak nog niet duidelijk.

Wat doet de markt? Behalve voor Fontane zijn er weinig transacties. Er is meer aanbod dan vraag en dat zet de marktprijs wat onder druk. Voor de versmarkt geraken de oude vastkokende aardappelen stilaan op en worden ze geleidelijk vervangen door nieuwe, ingevoerde, maar ook meer inlandse.

Lees verder onder "download pdf''.