Aardappelmarkttoestand op dinsdag 12 januari 2021

Licht herstel van de markt! De markt - Er komt toch wat beweging in de markt. De vraag stijgt licht en dat vertaald zich in een lichte stijging van de prijzen. In België wordt vlot 5 euro gegeven voor zowel Bintje, Fontane als Challenger. Dit is natuurlijk nog heel weinig maar het geeft een klein beetje hoop.
Alles zal afhangen hoe de verwerkende industrie haar verkoop kan terugwinnen in en na dit Corona-tijdperk. Het feit dat tegen het midden van het jaar vele landen zich min of meer veilig zullen gesteld hebben voor de virus en het normale leven terug zijn weg kan vinden, doet veel bedrijven perspectief geven. Niet in het minst de hoop dat Horeca en catering snel zullen kunnen hervatten.
Naar verluid zijn de meeste verwerkers bijna aan kruissnelheid toe. Men spreekt van 5 tot 10 % lagere productie.
Ook de termijnmarkt trekt aan en sloot maandag af op 7,8 euro.
Anders is het voor de tafelaardappelen. Hier zien we op alle niveau’s stijging van de consumptie. Bintje moet hier wat inleveren ten voordele van Nicola, die fors stijgt. Ook de bio-aardappelen profiteren van een hogere consumptie van de burgers.

Contractprijzen 2021?
Globaal kunnen we zeggen dat de prijs afland in de gemelde contracten gedaald is met 1 euro en dat de prijzen uit de schuur gelijk gebleven zijn. Dat betekent sowieso een achteruitgang van 1 euro over gans de lijn want de bewaring kost gewoon minstens 1 euro duurder. De afnemers weigeren dus deze extra kost te verlonen. Dat mogen we niet vergeten!

Zal het areaal 2021 gelijk blijven?
Vorig jaar hadden we in Noord-West-Europa een record aan oppervlakte aardappelen gecombineerd met rassen met een hoog productiepotentieel. In een normaal jaar zou dit zeker leiden tot een groot overschot aan aardappelen. Nu dat de afzet nog niet op het niveau zit van 2019 kunnen wij alleen maar hopen en adviseren dat er minder aardappelen geteeld zouden worden. Uit een peiling binnen onze aardappelstudieclub bleek dat de meeste telers toch een reductie van het areaal inplannen. We zullen afwachten en zien… Zoals al vele malen gezegd ligt hier de sleutel van een betere prijsvorming.

Lees verder onder "download pdf".