Aardappelmarkttoestand op dinsdag 27 oktober 2020

Rooien gaat zeer moeizaam!
Toestand op het veld - er is flink doorgewerkt gedurende voorbije week, soms tussen de regenvlagen door. Over de overgebleven bodemstructuur gaan we niet spreken: als ze maar uit geraken! Rooimachines zonder tractie op alle wielen konden niks uithalen en blijven best in de loods. Uiteindelijk zijn het alleen maar de zelfrijders uitgerust met axiaalrollen die de natte grondovervloed konden verwerken zonder vast te rijden. De 4-rijige machines blijken het beste werk te leveren.
Hoeveel er al gerooid is van de late aardappelen is zeer verschillend van regio tot regio, van perceel tot perceel. In Wallonië zit men verder dan in Vlaanderen, waar met moeite 50 % gerooid is. Vele boeren zijn er niet gerust in. Wat als het blijft regenen en als het dan toch droger wordt er een hoge luchtdrukgebied komt met vorst?
In onze buurlanden zitten ze verder in de rooi. Voor Duitsland zit het er ongeveer op, in Nederland en Frankrijk spreekt men nog van 20 à 30 % te rooien, enkel in Engeland zijn er ook veel rooiproblemen.

Markt - we weten dat er een historisch hoog areaal aardappelen uitgeplant is in 2020. Als alle aardappelen gerooid worden zal er een gigantisch overschot zijn in 2020 zelfs met een gemiddeld lagere opbrengst. De vraag is natuurlijk of alle aardappelen op het droge zullen geraken. Anderzijds gooit de tweede Corona-golf en – lockdown in België en vele andere landen in de wereld roet in het eten om de export van diepvriesproducten op peil te houden. In eigen land is het vooral de vele Belgische schilbedrijven die verse frieten produceren die het hard te verduren krijgen door de sluiting van de restaurant. Gelukkig geldt de sluiting niet voor de frituren. Belgapom meldt dat de vraag naar grondstoffen voor de verwerking op dit moment ingeschat wordt op ongeveer 85 procent van het volume ten opzichte van vorig seizoen, vóór de pandemie. Als dit samengevoegd wordt met het huidig overaanbod dan zien de vooruitzichten er voor dit jaar absoluut niet goed uit.
Het is in die context dat de NEPG (North European Potatogrowers) aanraadt om 15 % minder aardappelen te poten volgend seizoen. Doen alsof er niets aan de hand is is zeer kortzichtig en stelt de teler in een heel zwakke marktpositie, maar ook in een zwakke positie voor een faire contractprijsonderhandeling. Dat telers met mateloze ambitie zich tijdelijk wat inhouden en hun areaal beperken, zoniet gaan we terug een zwak jaar tegemoet met bodemprijzen. Eens dat de afzet terug op toeren draait kan weer een tandje bij gestoken worden! Dus nu even wat gas terug nemen! OK?

Let op rotte knollen in laagte van het perceel.
In de regio’s waar er meer dan 100 l gevallen is op 2 dagen tijd hebben de knollen in de laagtes van bepaalde percelen langer dan 24 uur in het water gezeten wat resulteert in rotte knollen. Als die plekken goed afgelijnd zijn kan overwogen worden dat stuk gewoon niet te rooien tot voorbij de natte plek. Als de lenticellen van de knollen wit uitslaan wijst dit op waterzieke knollen die reeds na een paar weken gaan rotten. Houdt deze partijen voor het laatst zodat ze niet vooraan in de schuur liggen en goed ventileren is de boodschap!

Lees verder onder "download pdf".