Aardappelmarkttoestand op 19 januari 2021

Licht herstel van de markt!
De markt - Na een kleine opwaartse beweging stabiliseert de markt zich even. Dat is eigenlijk logisch want met een prijs van 5 euro voor de vrije aardappelen worden de alternatieve afzetmogelijkheden zoals rundvee, vlokken, biogas ea afgeremd. 5 euro is voor hen te duur! Dit is nochtans een belangrijke kans om het grote aanbod te minderen. Van de andere kant zorgt de kleine prijskentering dat telers nu terug hoop krijgen, wachten met verkopen en dit kan tijdelijk ook een gevolg op de markt hebben.
De andere barometer is de termijnmarkt die is eveneens gestegen en blijft nu een beetje hangen rond de 8 euro.

Grote wijzigingen in de NEPG
In dit praatje verwijzen we vaak naar de NEPG. Wat is dit? Welnu, de North European PotatoGrowers is een organisatie bestaande uit een vertegenwoordiging van aardappelproducenten uit 5 verschillende landen: B, D, F, NL en GB. Ze heeft als doel zoveel mogelijk marktinformatie uit de verschillende landen te verzamelen en door te spelen aan de deelnemers. We weten dat onze afnemers, de handel en de verwerkers de aardappelmarkt door en door kennen, maar dat anderzijds de telers veel minder op de hoogte zijn van het reilen en het zeilen van deze markt. Een goede kennis van de markt is onontbeerlijk om te komen tot de juiste beslissingen om interessant te verkopen. Telen is één (daar zijn we goed in), maar verkopen is twee! In dat laatste laten we vaak kansen liggen of nemen we verkeerde beslissingen, omdat we kennis missen.
Er is binnen de NEPG toch wat aan het veranderen! Vooreerst hebben we de gevolgen van de Brexit die er mede voor gezorgd heeft dat Groot-Brittannië eruit gaat. Altijd jammer, maar anderzijds ging de Britse aardappelmarkt zijn eigen koers en ook zijn eigen marktprijs en is de impact op de Europese markt beperkt. We zien ook de secretaris Victor Phaff vertrekken, op pensioen. Hij was erbij vanbij het prille begin in 1999 en hij heeft al die tijd als secretaris gezorgd dat NEPG zich kon ontwikkelen tot een volwaardig en gerespecteerd informatieforum van de 5 (nu 4) Noord-Europese aardappelproducerende landen. Hij wordt nu vervangen door Daniël Rijckmans, een aardappelexpert die al 25 jaar bezig is geweest met alles rond de aardappelen in binnen- en buitenland. Hij is een van de peilers van Fiwap, een onderzoekscentrum voor aardappelen te Gembloux. (Fiwap is net als PCA een belangrijke bron van informatie voor het tot stand komen van dit aardappelpraatje.)
Nog een verandering is dat er nu voor NEPG een vaste voorzitter is aangeduid, nl. Jaap Botma (afkomstig van de VTA, NL). Daarvoor was het een roterend voorzitterschap, maar met een vast gezicht als voorzitter, wil men vooral communicatief sterker staan. Hij zal ondersteund worden door Daniël Rijckmans als secretaris.
De andere bestuursleden van de organisatie zijn: Alain Dequeker voor UNPT (Fr), Michael Heintges voor REKA (D), Bert Timmermans voor VTA (NL) en Guy Depraetere voor ABS (B).

Lees verder onder "download pdf".