Aardappelmarkttoestand op dinsdag 22 september 2020

Regen nodig voor rooien!
Ben je klaar voor de bewaring?
We staan voor een grote verandering in de aardappelbewaring: geen CIPC, geen poeder of geen verneveling! We hebben onze bewaarloodsen gereinigd, kanalen, kisten en transportbanden. We hebben nagedacht over de alternatieven: MH op het veld, 1,4Sight, Biox M (muntolie) en ethyleen. De keuze is zeker niet zo eenvoudig want voor elk product of systeem is wat te zeggen! MH heeft een effect tot januari; de 1,4Sight is maar beperkt te verkrijgen; muntolie laat een geur achter en voor ethyleen moet je rekening houden met eventueel risico tot bruinbakken voor bepaalde variëteiten (oa. Bintje). De 4 systemen werken ook op een totaal andere basis wat bepalend kan zijn voor de passende keuze. Voor de rest is het wachten op voldoende regen. Het belooft andermaal een druk en laat seizoen te worden.

Markt: Bintje boven!
Prijzen blijven stabiel en laag, alleen voor Bintje is een lichte stijging tot 5 euro. Voor grove partijen wordt zelfs 7 euro gegeven. Dat is dankzij de vele frituristen die nog steeds het Bintje verkiezen boven andere industriefrietrassen. Bovendien is niet alleen het Bintje-areaal drastisch lager dan in het verleden, maar ook is de opbrengst geen hoogvlieger (35 – 40 ton) met wisselvallige rendementen. Er zijn geen transacties van Bintje meer richting diepvriesindustrie wegens te ‘duur’.
Bintje

Te droog om te rooien
De tijd schuift op en we rollen in oktober. Rooien met bestemming schuur is niet aan de orde. Het moet minstens 40 l regenen om een rooistart mogelijk te maken en dan zullen grote kluiten in de grond nog niet allemaal gebroken zijn.
De aardappelknollen hebben een zeer hoog onderwatergewicht en zijn bijgevolg extra gevoelig aan stootblauw. De scherpe kluiten kunnen heel wat kwetsuren aanrichten nog vóór ze boven komen als bollen over het leestapijt passeren.
Vanaf donderdag regent het, maar de vraag is hoeveel? We verwachten dat vóór 1 oktober nog geen bewaaraardappelen zullen kunnen worden gerooid.

Neerslag
Zoals op de onderstaande regenkaarten te zien, is het overal in augustus zeer droog geweest, maar over de periode van 1 april tot 30 augustus merk je toch grote verschillen. Vooral in de streek rond Kortrijk, Geraardsbergen, Vlaams Brabant en Limburg is er zeer weinig water gevallen. Gelukkig is er in de eerste helft van juli een flink pak water gevallen waardoor de meeste vruchten toch nog wat ontwikkelingskansen hebben gehad en toch nog een zekere opbrengst hebben kunnen halen.

Lees verder onder "download pdf".