Aardappelpraatje van 12 mei 2020

Nieuwe droogte kondigt zich aan
De Europese aardappelgordel lijdt sterk onder de droogte. Dat is goed te zien op onderstaande regen-kaart. Ook op het terrein is het poederdroog. De gewassen groeien nog vanuit een zekere waterreserve, maar die begint stilaan op te drogen. Om nu al uitspraken te doen over gans het seizoen is natuurlijk nog te vroeg, maar er zal toch eerst een 100-tal liter moeten vallen vooraleer we kunnen spreken van een zekere waterverzadiging van de grond. Een tip: heb je hiermee rekening gehouden met de brede weersverzekering?

Steun
Naast de landbouworganisaties is ook Belpotato.be actief bezig om steun te bekomen voor gans de sector. Hiertoe probeert ze zo goed mogelijk de stocks te inventariseren. Ze doet dan ook een beroep op aardappelproducenten, handel en verwerking om hun stocks op te geven. Hiervoor kan je naar de website gaan van Belpotato.be en daar een formulier in vullen. Ga gewoon naar www.belpotato.be en vul het formulier in.
Of er financiële steun komt kunnen we nog geen absolute zekerheid geven, laat staan concrete bedragen, maar de politiek is er mee bezig.
Daarnaast is Belpotato.be ook bezig met een grote promotiecampagne voor diepvriesfrieten ‘ToGoodToKnow’.

Markt
Zonder de Corona zouden we allicht met de nakende droogte een opleving gekend hebben op de aardappelmarkt, maar daar moeten we niet meer van spreken, de realiteit is totaal anders. De verwerkers nemen exclusief hun contracten op en de zeldzaam opgehaalde ‘mee-leveraardappelen’ worden betaald aan 1 à 1,5 euro/100 kg. De verpakkers draaien op een normaal niveau en voor de rest zien we dat de fourage-bedrijven op volle toeren draaien, maar die geven amper 1 euro.
Toestand op het veld
We zien hier en daar te lande nog een paar bedrijven volle bak aardappelen poten, vaak met de nieuwste machines en tractoren en gevolgd door een vrachtwagen pootgoed. Anderen hebben nochtans al meer dan 14 dagen gedaan met het poten. Wie zijn dat dan die nu nog bezig zijn? Van waar komen ze? De hoeveel honderdste ha is dit? Zij komen alle gaten opvullen met aardappelen. Zijn zij niet oorzaak van dreigende overproducties?

U kan het volledige document (tabel) lezen door te klikken op 'DOWNLOAD PDF'