Aardappelpraatje van 7 juli 2020

De aardappelen groeien als paddestoelen!
Einde van de droogte - Dankzij een goed ontwikkeld wortelgestel kunnen de aardappelen zich met de huidige regenbuien snel ontwikkelen. Ook voor deze week krijgen we een goede portie regen waardoor het gewas al minstens tot augustus zal kunnen doorgroeien. Met relatief lagere zomertemperaturen is het klimaat overigens optimaal.

Verwachte opbrengst 2020 - Vanuit de NEPG (Nord-European Potatogrowers) zijn de areaalcijfers van de 5 deelnemende landen binnen gekomen. We merken dat er geen vermindering opgetekend is met uitzondering voor Nederland en Groot-Brittannië waar het areaal met 2,4 % en 1,6 % resp. is verminderd tov vorig jaar. In België is het status quo, maar de toename komt vooral van Duitsland en Frankrijk. We mogen natuurlijk niet vergeten dat we in 2019 een absoluut areaalrecord neerschreven. De droogte van 2019 bracht nog soelaas, maar als we dit jaar evolueren naar een ‘normale’ opbrengst zal een kind snappen dat we afstevenen op een grote opbrengst, die afgestemd was op een afname van vóór de Corona-crisis. De vraag is of de verwerkende industrie al zijn oude marche heeft teruggevonden. Het antwoord hierop ligt voor de hand: neen! Bovendien hebben we voor 2020 nog een erfstuk van de productie 2019: een grote voorraad oude aardappelen, wat betekent dat we minstens één maand afname verliezen in het jaar 2020.
Spijtig om het zeggen, maar het ziet er niet goed uit. Het areaal kennen we, de opbrengst moeten we schatten, maar die zal minstens gemiddeld zijn. In die rekening gaan we in de richting van 3 miljoen ton aardappelen in overschot in het NEPG-gebied. We zitten net onder het niveau van 2017, maar de vraag is of de industrie haar capaciteit van vóór de Corona al zal terug ingehaald hebben zonder rekening met de erfenis van 2019.

U kan het volledige document (tabel) lezen door te klikken op 'DOWNLOAD PDF'