Bericht voor de pootgoedtelers (ook voor eigen gebruik)

Ter voorkoming van de verdere verspreiding van wortelknobbelaaltjes zijn er bijkomende maatregelen afgesproken.
Vroeger was er een schutkring rond de haard, maar nu heeft men beslist in kader van vereenvoudiging om de maatregelen vast te leggen PER GEMEENTE. De gemeentes zijn hieronder aangeduid. Percelen in deze gemeentes moeten worden bemonsterd.
Alle percelen van aardappelen bestemd voor de vermeerdering (gecertificeerd pootgoed en hoevepootgoed) verbouwd in deze zones moeten verplicht bemonsterd worden op een representatieve manier na de oogst om geanalyseerd te worden voor de aanwezigheid van Meloidogyne fallax of M. chitwoodi.

Positieve stalen zullen niet als pootgoed niet gebruikt kunnen worden. Veiligheidshalve is het raadzaam om in deze gemeenten geen pootgoed te verbouwen

Lijst van gemeentes in bewakingszone (op 20/12/2017)
Aalter, Arendonk, Balen, Bocholt, Bree, Dentergem, Dessel, Grobbendonk, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Hoogstraten, Houthalen-Helchteren, Kapellen, Kasterlee, Kinrooi, Kluisbergen, Koekelare, Kruishoutem, Lommel, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode, Merksplas, Mol, Neerpelt, Oudenaarde, Oud-Turnhout, Overpelt, Peer, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Ruiselede, Stabroek, Turnhout, Waregem, Wielsbeke, Wortegem-Petegem, Zandhoven, Zulte.

Dienovereenkomstig zal de omzendbrief van 15/05/2014 met betrekking tot de bestrijdingsmaatregelen tegen de wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax ter bescherming van de aardappelteelt zo snel mogelijk aangepast worden.


Terug