Wormbesmetting alarm

Het langdurige natte voorjaar heeft de ontwikkeling van worminfecties bevorderd. Ondanks de nu heersende droogte worden bij runderen en schapen toch reeds ernstige aantastingen vastgesteld.

Schapen
In de voorbije maanden (mei, juni, juli) stelde DGZ op autopsie heel vaak een infectie met parasieten vast als doodsoorzaak bij kleine herkauwers. In 15 gevallen werd de sterfte bij schapen veroorzaakt door de rode lebmaagworm, dit is maar liefst zo’n 35% van alle autopsies bij schapen.
De aanwezigheid van de rode lebmaagworm (Haemonchus contortus ) veroorzaakt bloedarmoede en is vooral verrraderlijk omdat deze wormsoort geen diarhee veroorzaakt en daardoor niet snel opgemerkt wordt. De ernst van aantasting kan vastgesteld worden door de oogslijmvlies kleur van de schapen te bekijken en eventueel te vergelijken met de Famacha-kleurkaart. Hoe bleker het oogslijmvlies hoe erger de bloedarmoede. Bij vermoeden van besmetting onmiddellijk behandelen.

Runderen
Bij jonge runderen (eerste weideseizoen) stellen we nu reeds ernstige besmetting vast met longworm. Typisch is het optreden van hoest bij een inspanning. Als longworm reeds aanwezig is dan mogen we verwachten dat andere maag- darmwormsoorten eveneens zullen aanwezig zijn.

Voor meer informatie zie: www.vee.be: https://www.vee.be/artikel/maagdarmwormen-bij-rundvee
Of DGZ website:
https://www.dgz.be/ziekte/maag-en-darmwormen

Lees het volledige bericht door te klikken op 'download pdf'.

Dr. Peter De Swaef

(bron foto: gddiergezondheid.nl)