ABS boeren zijn zwerfvuil beu

Onze ABS boeren zijn de blikjes en het andere zwerfvuil in hun weilanden en op hun akkers beu. Onze koeien worden er ziek van of gaan dood. Statiegeld biedt een effectieve oplossing. Op donderdag 18 april, voorafgaand aan de eerste snede, verzamelden ABS-boeren in Maarkedal al het blik en plastic dat ze op hun weiden konden vinden. Met deze actie vraagt het ABS om de onmiddellijke invoering van statiegeld in het volgende regeerakkoord.

Drankblikjes die tussen het gras belanden zijn een echte plaag voor veehouders. Als er bij het maaien een blik wordt meegemaaid, belanden er scherpe stukjes blik in het veevoer.
Daardoor krijgen de koeien ‘scherp-in’, verwondingen en ontstekingen in de maag. Ze worden er ziek van, ze worden helemaal lusteloos, ze lijden helse pijnen en heel vaak leidt dit tot het overlijden van het dier. Scherp-in door stukjes blik treft duizenden koeien per jaar, bleek uit de studie “Als blikken konden doden”. Naar schatting kost dit de Vlaamse veehouderijsector jaarlijks 4,5 tot 6,8 miljoen euro.
De boeren verliezen veel tijd met het opruimen van hun weilanden. Bovendien komen er steeds nieuwe blikjes bij. Het is echt dweilen met de kraan open. Het is voor boeren vrijwel onmogelijk om alle blikjes op te sporen en op te ruimen voorafgaand aan het maaien. Er hangt echter een grote prijs aan het niet opmerken van een blikje: dierenleed en dierensterfte.

Met statiegeld op blikjes zouden er 70 tot 90 procent minder in het zwerfvuil belanden. Daarom vraagt de landbouworganisatie Algemeen Boerensyndicaat (ABS) sinds vorig jaar aan de Vlaamse regering en bij uitbreiding aan alle politici, om statiegeld in te voeren, en dit met een opvallende affichecampagne “Beste politici stop met doen alsof uw neus bloedt”. Sindsdien is er echter nog steeds geen concreet plan voor de aanpak van de blikjes in het zwerfafval.

De drankenproducenten en vooral de supermarktsector lobbyen heftig tegen statiegeld. Daardoor blokkeerde de Vlaamse Regering de invoering van statiegeld. Met deze actie laat het ABS zien hoeveel drankverpakkingen er naast slechts enkele weilanden liggen.
Statiegeld helpt bij het effectief terugdringen van deze vervuiling en dus ook het dierenleed en de kosten die het met zich meebrengt. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) voert deze Back to Sender-actie zij aan zij met de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. De ingezamelde blikjes en flesjes zullen op een later moment Back to Sender worden gestuurd. Met het terugzenden van de blikjes roepen de boeren de betrokken politici op om hun verzet tegen statiegeld te stoppen.

“Het gebeurt niet elke dag dat boeren en milieuorganisaties aan hetzelfde zeel trekken. Maar het zwerfvuil, voor 40 procent blikjes en plastic flessen, stoort iedereen. Het veroorzaakt plastic soep en dodelijke kwetsuren bij dieren. Statiegeld is een eenvoudige oplossing die de consument niks kost. Ons geduld is op. Samen vragen we met aandrang dat de nieuwe Vlaamse regering de onmiddellijke invoering van statiegeld op plastic flessen en drankblikjes in het volgende regeerakkoord inschrijft”, besluiten de twee organisaties samen.
Terug