Corona-crisis: voedselbevoorrading gegarandeerd vandaag en morgen

Covid19 – Corona crisis en de landbouwsector: bevoorrading van bij ons is gegarandeerd en dat moet zo blijven.
Naar aanleiding van de uitbraak van het corona-virus in ons land worden steeds striktere voorzorgsmaatregelen en beperkingen in bewegingsvrijheid uitgevaardigd. Eén ding is echter een zekerheid: iedere Belg wil graag elke dag eten en liefst zo gevarieerd mogelijk. Dat hebben we gemerkt de voorbije dagen, zeker na de dwingende maatregelen net voor het voorbije weekend waarbij aan alle horecazaken verboden werd nog hun zaken open te stellen voor consumptie van maaltijden ter plekke.
Het hamsteren van voeding én non-food producten zorgde meteen voor logistieke problemen om alle rekken in de warenhuizen tegen ’s anderendaags weer gevuld te krijgen, maar aan ons, land- en tuinbouwers, zal het niet gelegen hebben. Onze leden, land- en tuinbouwers blijven elke dag verse producten leveren aan melkerijen, slachthuizen, veilingen en retailers alsof er geen corona in het land is.
Een koe blijft melk geven, een kip blijft eieren leggen, dieren en planten blijven groeien. Aan bevoorrading vanop onze landbouwbedrijven zal het niet gelegen hebben wanneer in de favoriete warenhuisketen geen groenten of melk of vlees meer te bespeuren is.

De meeste landbouwers-thuisverkopers merken de voorbije dagen een duidelijke toename van het cliënteel. Verschillende van onze leden leverden zelfs melk of aardappelen rechtstreeks bij franchisenemers of bij grootkeukens van rust- en verzorgingstehuizen, omdat de distributiecentra niet konden volgen. Vleesveehouders die zelf leveren aan slagerijen draaien dubbele shiften om alles versneden en geleverd te krijgen. Een sector die serieus in de klappen deelt, is de sierteeltsector, mee in de hand gewerkt door de weekendsluiting van niet-voedingswinkels. Daar kan de Vlaming zelf heel veel aan verhelppen door een boeketje extra aan te kopen op weekdagen en zijn woning extra op te fleuren nu hij er zelf noodgedwongen meer vertoeft door tijdelijke bedrijfssluitingen of verplicht thuiswerk.

U kan de volledige tekst lezen door te klikken op 'DOWNLOAD PDF'