In onze muil geen zwerfvuil

Na de lancering van de campagne “in onze muil geen zwerfvuil” door ABS Oudenaarde-Ronse bij de start van het recreatieve en professionele fietsseizoen in de Vlaamse Ardennen, pikten ABS arrondissement Oostende en Agro-Markt Gistel de draad op voor de kustregio. ABS Oostende en Agro-Markt willen bij de start van het toeristisch seizoen aan de kust de vele fietsende verblijftoeristen sensibiliseren en hun aandacht trekken voor de gevolgen die zwerfvuil langs landelijke (fiets)wegen hebben.
Op 25 verschillende plaatsen in de kustgemeenten en het hinterland komen borden die de recreant moeten duidelijk maken dat weggegooide blikjes en ander zwerfvuil geen veevoeder zijn en niet onachtzaam kunnen weggegooid worden. Ieder jaar opnieuw komen onnoemelijk veel blikjes en flessen op weides en maaigras terecht. Het gras dat met pakkenpersen verzameld wordt of ingekuild wordt in sleufsilo’s bevat op veel bedrijven scherpe stukjes blik of glas die dan bij het voederen opgenomen worden door de runderen.
Jaarlijks sterven tientallen dieren als gevolg van scherpe voorwerpen (blik, glas, plastiek) die samen met het gras opgenomen worden en waar weinig of niets tegen te ondernemen valt eenmaal de dieren het afval opgenomen hebben. Een koe slikt alles waar ze in bijt door zonder kauwen en bij het herkauwen zit het scherp ingekapseld in het ruwvoeder, waardoor het niet uitgespuwd wordt. Het inbrengen van een magneet in de pens is het enige dat wat soelaas kan brengen, maar zelfs dat is nog geen garantie.

Dus, beste recreant, als je de baan opgaat en wat frisdrank meeneemt: houd het leeggoed bij, want onze koeien zeggen in koor “in onze muil geen zwerfvuil” !

Foto1: delegatie van Agro-Markt en ABS Oostende
Foto 2: magneet tegen scherp metaal in de maag van koeien