Daden zullen belangrijker zijn dan woorden!

Het Vlaamse Regeerakkoord lijkt op veel zaken het verderzetten van wat in gang gezet werd in de voorbije regeerperiode. Er zitten zaken in die positief kunnen zijn en die ook in het landbouwakkoord van 15/2 staan zoals administratieve vereenvoudiging en het uitschrijven van een visie over landbouw richting 2050. Sommige plannen in dit akkoord kunnen ronduit een bedreiging zijn en boezemen de Vlaamse landbouwer terecht angst in.
Dit is dan ook niet het regeerakkoord dat de Vlaamse landbouwer perspectief geeft. Teveel woorden zijn te vaag of zelfs sloganesk.
De passage “Vlaanderen is trots op haar land- en tuinbouwers” willen we graag op korte termijn vertaald zien in concrete en  langdurige engagementen vanuit de politiek en in het bijzonder deze aantredende Vlaamse Regering. Onze sector is niet gebaat met korte termijn-denken en -beleid.
Wat de nieuwe visie op de aankoop van landbouwgrond in agrarisch gebied betreft kunnen we kort zijn: het is niet waar wij voor pleiten en voor staan. Het voorkooprecht voor landbouwers is simpelweg toepassen wat in de pachtwet staat, waarbij landbouwers dezelfde rechten als VLM of ANB moeten hebben. Niks nieuws onder de zon en wat ons betreft een doekje voor het bloeden.
We zagen ANB (en terreinbeherende organisaties) de voorbije jaren zonder limiet meebieden op gronden én die ook kopen voor hoge prijzen. Enkel in puur agrarisch gebied zonder overdruk blijft de overheid stilzitten, elders zal het gekende aankoopbeleid gewoon verdergaan.
Vanuit het ABS vrezen we zelfs dat met behulp van bevriende terreinbeherende organisaties de turbo zal opgezet worden om de periode van 15/2 tot 1/10 in te halen en er nog een flinke schep bovenop te doen nu elke belemmering weg is..
Het omzetten van landbouwgrond in niet-herbevestigd agrarisch gebied naar natuurgebied, zelfs als dit compleet ongewenst is, blijft buiten elke vorm van democratische controle en impliciet zelfs aangemoedigd. Het verplicht moeten aanbieden aan landbouwers van agrarische grond is pure symboolpolitiek waarbij de in financiële middelen beperkte landbouwer tegenover verenigingen met quasi ongelimiteerde budgetten staat.
De omslag van depositie- naar emissiebeleid voor stikstof is niets meer dan wat in het landbouwakkoord staat en waar reeds verschillende keren over vergaderd werd.
In dit dossier blijft er uiteraard onze tussenkomst bij het Grondwettelijk Hof en de  talloze onafhankelijke experts die steeds meer kunnen aantonen dat de fundamenten van het stikstofbeleid op drijfzand staan en het laatste (juridische) woord nog niet over gezegd is.
We nemen in ieder geval contact met de verschillende vakministers die de beleidsdomeinen die ons aanbelangen in hun portefeuille krijgen, zodra de namen bekend zijn. De opmaak van hun beleidsnota’s, hun geloofsbrieven, zal meer duidelijkheid moeten brengen over hoe één en ander zijn beloop kan krijgen de volgende 5 jaar. We willen met hen dan ook bespreken hoe het gezond boerenverstand moet terug te vinden zijn in hun beleidsnota’s en in hun daden, alvast duidelijker geformuleerd dan het wollige regeerakkoord.

Voor meer informatie:
Hendrik Vandamme, voorzitter Algemeen Boerensyndicaat 0476 41 51 58

30.09.2024
Terug